Projectmanager huisvesting Naturalis

De projectmanager huisvesting was verantwoordelijk voor de projectleiding voor een verhuizing en aanpassing van de huisvesting voor Naturalis.

Opdracht

De collecties van Naturalis verhuizen naar een nieuwe externe locatie.

Doel

Haalbaarheidsonderzoek alternatieve locaties en verhuizing van alcoholcollecties (440 m²), Botanische collectie (150.000 dozen), bibliotheek (5.000 m¹) en 120 medewerkers.

Naturalis is het op vijf na grootste biologische onderzoekscentrum ter wereld met zo’n 42 miljoen collectie exemplaren. In aanloop naar de geplande nieuwbouw wil Naturalis Biodiversity Center haar collecties en medewerkers concentreren en een deel van het gehuurde vastgoed afstoten.

Algemene omschrijving opdracht

De opdracht betrof het verwerven van een tweetal externe locaties voor de Botanie collectie en haar onderzoekers en collectiebeheerders. Vanuit een tweetal bestaande locaties in Leiden en in Wageningen werden de collecties verhuisd waarna nu de mogelijkheid bestaat om de collecties te concentreren. Aansluitend konden collecties vanuit andere locaties worden overgebracht naar de nieuwe panden en de oude panden worden afgestoten. De oppervlakte van de twee nieuwe externe locaties bedraagt respectievelijk 5.400 m² en 3.000 m².

Daarnaast zijn de alcoholcollecties (collecties op sterk water) samengevoegd in de collectietoren. Ook deze collectie onderdelen waren elders ondergebracht. Het opslaan van een alcoholcollectie kan alleen onder specifieke installatietechnische voorwaarden plaatsvinden. Om deze voorwaarden te realiseren zijn eerst de verdiepingen ontruimt waarna de voorzieningen aangebracht konden worden en tenslotte de alcohol collectie kon worden ingehuisd.

foto: Naturalis

Uitgevoerde werkzaamheden

  • Haalbaarheidsonderzoek alternatieve locaties;
  • Verhuizing van alcoholcollecties (440 m²), Botanische collectie (150.000 dozen), bibliotheek (5.000 m¹) en 120 medewerkers;
  • Opstellen huisvestingsanalyse vastgoed Naturalis Biodiversity Center in Leiden;
  • Beoordelen en adviseren omtrent ontwikkelingen i.r.t. geplande nieuwbouw;
  • Projectleiding aanpassing huisvesting.

Gerealiseerde doelen/resultaten

  • Realisatie bibliotheek en opslagruimte;
  • Realisatie werk- en onderzoeksruimten collectiebeheerders.

Toegevoegde waarde TROTS

De verhuizing is als gevolg van aflopende huurcontracten onder hoge tijdsdruk uitgevoerd. Een complicerende factor was een digitaliseringsproject van de collectie dat parallel hieraan wordt uitgevoerd. Dit vereiste een strakke logistieke planning. Door snel te schakelen is de projectmanager erin geslaagd de oplevering binnen de beschikbare tijd te realiseren.

referentieprojecten

service & contact

Kunnen we u verder helpen?

Een succesvolle dag sluit je af met veel groene vinkjes op je ‘to do list’. Blijf dus niet zitten met onbeantwoorde vragen of ingeslikte meningen. Wij bieden u nu een luisterend oor. Onze mensen zetten zich 100% in om u snel verder te helpen. Wij zijn telefonisch van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 088 - 45 55 120 en via mail op info@trots.nl