Hoe voorkom je dat je tijdens je vakantie bezig bent met je werk en dat je bij terugkomst wordt bedolven onder het werk? Tips van een ervaringsdeskundige…

Bijna vakantie, heerlijk even weg met het gezin. Ontspannen aan het zwembad, lekker hapje eten en genieten van je vrije tijd. Op vakantie gaan kan echter een behoorlijke uitdaging zijn, want hoe laat jij je werk achter? Als Facilitair Manager heb je natuurlijk een sterk team om je heen, maar ook een aantal teamleden zijn op vakantie. Gaat het nu wel goed in het geval van een calamiteit? Krijgt dat éne belangrijke project wel genoeg aandacht? Zorgen we voor voldoende voortgang? Je kunt nu al wakker liggen van de vraag: wat ligt er allemaal op me te wachten als ik terug komt van vakantie? Toch de mobiele telefoon maar aanlaten, want je blijft toch verantwoordelijk. En zo gaat het van werkstress in één streep door naar vakantiestress.

Vakantiestress is wel het laatste dat je wilt, je gaat namelijk niet voor niets op vakantie. Na een jaar hard werken is die ruimte voor ontspanning vaak hard nodig. Hoe voorkom je dat je tijdens je vakantie bezig bent met je werk en dat je bij terugkomst wordt bedolven onder het werk? Ik ben geen expert, maar de afgelopen jaren heb ik wel het één en ander geleerd.

Laat het los

Als je betrokken bent bij je werk, wil je het zo goed mogelijk doen. Dan is het lastig om zaken los te laten. En toch is het te doen: je volledig overgeven aan die vakantie. Mijn ervaring is dat een goede overdracht belangrijk is, maar de planning naar die overdracht eigenlijk nog belangrijker. Begin een aantal weken van te voren mensen al te betrekken bij projecten, of in mijn geval, offertetrajecten. Stel leveranciers en opdrachtgevers alvast op de hoogte van je vakantie en neem collega’s mee in de communicatie. Op deze manier weet jouw back-up wat er speelt, op welke wijze er wordt gecommuniceerd en wat de belangen zijn. Deze werkwijze geeft mij altijd het gevoel dat het goed zit, met als resultaat dat je het los kan laten.

Vertrouw op je mensen

Op vakantie gaan en zeker als je voor langere tijd weg gaat, maakt dat je werkzaamheden moet overdragen aan collega’s. Geef je collega’s dan ook het vertrouwen. Probeer niet alles tot in detail te omschrijven of voor te kauwen, maar ga uit van hun expertise. Hierbij helpt het natuurlijk als je jouw collega in een vroeg stadium hebt aangehaakt. Naast dat jij waarschijnlijk ook een deel van zijn of haar werk moet overnemen tijdens zijn of haar vakantie zorgt het ervoor dat je een stevigere band met elkaar krijgt en elkaar meer gaat vertrouwen.

Huur mensen in

Op basis van een analyse van de afgelopen jaren kan je vaak wel de rustigste weken uittekenen. Als een groot deel van je facilitaire personeel ook dan op vakantie wil is het te overwegen om tijdelijk extra mensen in te huren. Het inhuren van extra personeel maakt het namelijk mogelijk om de vakanties van je medewerkers veel efficiënter in te plannen. In plaats van: vakanties gespreid over een langere periode naar één korte periode. Van belang is dat er goede sturing aanwezig is. Dit vergt wel enige voorbereiding.

Weer beginnen

Om te voorkomen dat je gelijk wordt ondergedompeld in het werk is het verstandig om de eerste twee dagen te blokken in je agenda. Ik gebruik die vaak om mail en spoedklussen direct af te handelen. Geef dit ook zo aan in je afwezigheidassistent en je voicemail. Dit zorgt ervoor je weer lekker opgeruimd aan het werk kunt gaan. Want waarschijnlijk krijg je het best druk. Die collega die je werk heeft overgenomen wil namelijk ook graag op vakantie!

Ik wens iedereen een fijne vakantie. Kom je er nu helemaal niet uit en heb je extra ondersteuning nodig, schroom niet om te bellen. Bel alleen wel naar kantoor. Mijn collega neemt graag de telefoon op!

referentieprojecten

service & contact

Kunnen we u verder helpen?

Een succesvolle dag sluit je af met veel groene vinkjes op je ‘to do list’. Blijf dus niet zitten met onbeantwoorde vragen of ingeslikte meningen. Wij bieden u nu een luisterend oor. Onze mensen zetten zich 100% in om u snel verder te helpen. Wij zijn telefonisch van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 088 - 45 55 120 en via mail op info@trots.nl