Starten met een nieuwe baan. Een spannend moment in je carriere met de nodige impact. Hoe heeft Nam Chun dit ervaren bij TROTS? lees er meer over in zijn blog “cultuurdingetje”

Onlangs ben ik begonnen aan een nieuwe baan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, frisse blik en lekker knallen. Alle denkbare clichés zijn hierop van toepassing. En bovendien heb ik het gevoel de leukste baan te hebben bij de beste werkgever.

Net zoals bij een prille relatie met je geliefde, zie je in het begin alles rooskleurig in. Maar ga je op een gegeven moment inzien dat niet altijd het gras groener is bij de buren. Om nog eens een dooddoener te gebruiken. Je komt namelijk op een punt waarop je inziet welke eigenschappen en eigenaardigheden van de ander toch minder ‘matchen’ met jouw eigen principes. Vanaf dat moment kan de relatie echt van start en is het een kwestie van geven en nemen.

Zou dat dan ook gaan gelden voor deze stap in mijn carrière? Ga ik op een gegeven moment wellicht ervaren dat mijn kijk op de processen en projecten minder goed aansluiten op de visie van mijn collega’s? Nou nee, ik durf nu al te zeggen dat dit een top ervaring is en blijft. Een job van waaruit ik mezelf verder kan ontwikkelen, maar ook zelf kennis en ervaring kan delen met anderen. Of dat nu met een opdrachtgever is of met een collega, het is mij om het even. Maar waar komt dan die positieve vibe vandaan?

Waar dat oprechte gevoel en vertrouwen vandaan komt is eigenlijk heel simpel. Ik heb de eerste weken besteed aan het leren kennen van mijn collega’s. Maar dan bedoel ik ook écht leren kennen. Bij iedereen had ik het meteen het gevoel van, hier wil ik graag mee samenwerken. Andersom overheerste dat gevoel ook zeker en was er met iedereen de bekende ‘klik’. Het is een utopie om te bedenken dat je met iedereen even goed kan opschieten, zo realistisch ben ik dan nog wel, maar was het vooral het type mens wat ik tegenover mij had dat mij aansprak. Typisch zo’n cultuurdingetje.

Ik moet zeggen dat hebben ze aan de ‘voorkant’ goed gedaan. Niet alleen kijken naar in het bezit zijn van de juiste competenties en passende werkervaring, maar ook zorgvuldig uitpluizen wat voor persoon je bent. Juist laatstgenoemde vormt uiteindelijk de basis voor een goede en duurzame samenwerking.

Oké, ik kan het natuurlijk niet maken om in het openbaar een negatief verhaal te gaan schrijven over mijn baas, dat zul je begrijpen. Echter had ik er ook voor kunnen kiezen om iets te bloggen over pak ‘m beet big data of herhuisvesting. Alleen ben ik nu gaan beseffen hoe belangrijk een passende (werk)cultuur is en wat het voor mij als persoon betekent.

Of ik hier tot aan mijn pensioen zal blijven werken? De tijd zal het leren. Het is nu aan mij om als individu er voor te zorgen dat deze cultuur in stand gehouden blijft worden en het uit te dragen naar buiten.

referentieprojecten

service & contact

Kunnen we u verder helpen?

Een succesvolle dag sluit je af met veel groene vinkjes op je ‘to do list’. Blijf dus niet zitten met onbeantwoorde vragen of ingeslikte meningen. Wij bieden u nu een luisterend oor. Onze mensen zetten zich 100% in om u snel verder te helpen. Wij zijn telefonisch van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 088 - 45 55 120 en via mail op info@trots.nl