WIJ Groningen zocht 11 locaties in de stad voor 600 (welzijns)professionals. Om efficiënter en preventiever te kunnen samenwerken, dichtbij de mensen. TROTS bracht slagkracht in dit omvangrijke huisvestingstraject.

“TROTS op de eigenwijkse draai van elke locatie!”

De gemeente Groningen werkt samen met zo’n 30 organisaties om ondersteunings- en zorgvragen uit het sociale domein van inwoners zo goed mogelijk op te pakken. Al in 2013 – toen de Wmo en de Jeugdzorg van het Rijk naar de gemeente ging- ontstond het idee om dat zo dicht mogelijk bij de mensen te doen met multidisciplinaire teams in de wijk. Vandaag de dag zijn er 11 WIJ-locaties actief waar vanuit 600 professionals begeleiding en ondersteuning bieden. Een huisvestingstraject van enorme omvang. Programmamanager GeertJan Koers: “Een onvoorspelbaar traject wat maar bleef groeien. We schakelden vrij snel de expertise van TROTS in zodat we onze drive konden behouden: ‘geen belemmeringen zien, maar blijven kijken naar hoe het wel kan!”

‘We-doen-het-zelf-mentaliteit’

Het programma WIJ Groningen had binnen de gemeente een ‘status aparte’, omschrijft GeertJan. “Als er zoveel moet veranderen qua huisvesting, qua werkwijze, qua cultuur, dan heb je echt slagkracht nodig. Soms moet je zelfs wat heilige huisjes omver schoppen. Het was pionierswerk”. Hoofd huisvesting Wim Roossien beaamt dat. “En toch wil je wel dat het programma voldoet aan de kwaliteitseisen van de gemeente als het gaat om huisvesting en dienstverlening. Het programma had een groot ‘we-doen-het-zelf-mentaliteit’, maar toen de omvang toenam, hebben we TROTS benaderd. Zij vertaalden onze visie over serviceverlening dichtbij de mens, samenwerken en onze kwaliteitsstandaarden naar een helder Programma van Eisen (PVE) voor vastgoed en huisvesting.”

Vastgoed op A-locaties

Eric de Wit is een van de TROTS-collega’s die nauw betrokken is geweest bij de WIJ-teams in Groningen. Samen met Vastgoed zocht hij in elke wijk naar geschikte panden om de visie van WIJ Groningen een daadwerkelijke plek te geven. “Daarbij keken we zoveel mogelijk naar vastgoed dat al in bezit van de gemeente was en bij voorkeur al een maatschappelijk doel diende.”

“Het was een lastige puzzel”, weet Geertjan. Welke diensten moeten er allemaal in het pand terecht komen? Wanneer is het pand beschikbaar? Zitten er nog andere organisaties in gevestigd? Hoe werken we daar mee samen? Ons idee was om de WIJ-teams onder te brengen bij buurthuizen, wijkcentra of brede scholen. Elke locatie heeft zijn eigen specifieke punten. Hoe we die locaties inrichten en overige zaken als beveiliging of schoonmaak regelen is echt maatwerk geweest.”

“TROTS heeft daarbij ook goed gekeken naar social return en waar mogelijk maatschappelijke organisaties uit de stad ingeschakeld voor de facilitaire dienstverlening.”

Bestuurlijke sensitiviteit

Naast de zoektocht naar geschikte locaties, was TROTS in samenwerking met het Vastgoedbedrijf van de gemeente ook verantwoordelijk voor de huurovereenkomsten en de totale begroting. “We hadden een partij nodig die heel goed aanvoelde waar en op welk moment de besluitvorming plaatsvond. Er waren drie wethouders betrokken bij dit traject. Met wie bespreek je wat en hoe blijf je daarbij slagvaardig. TROTS had dat heel goed door.”

Visie komt tot leven

Geertjan en Wim zijn erg tevreden met wat er is bereikt in de stad. Geertjan: “We zijn nu drie jaar aan het bouwen aan de WIJ-teams. Er gaat wel 10 jaar overheen voordat onze visie helemaal in de praktijk is gebracht. Onze inwoners en de professionals moeten nog een beetje wennen aan de nieuwe werkwijze. Je merkt nu al dat de sociale structuur aan het veranderen is. De WIJ-teams leren de mensen uit hun wijk goed kennen. Daardoor kunnen ze preventiever werken. Ik ben ook blij met de uitstraling van de locaties. Elke locatie is verschillend maar door gezamenlijke beeldbepaalde elementen herken je toch dat je bij een WIJ-team bent aangekomen. Als gemeente hebben we de kar getrokken als het gaat om de huisvesting van de WIJ-teams. Nu is het tijd om wat meer terug te gaan naar een faciliterende rol.”

Met vertrouwen loslaten

Wim: “TROTS heeft zeker waargemaakt wat ik had verwacht. De kracht van TROTS is vooral dat ze goede mensen met het juiste niveau in huis hebben. Ze kunnen ook eenvoudig opschalen als de situatie daarom vraagt. Ik hoefde me geen zorgen te maken over de kwaliteit van hun werk. Ik kon erop vertrouwen dat er gedaan werd wat nodig was. Dan kun je ook loslaten.”

“Samen hebben we dit enorme traject mooi voor elkaar gebokst. De waarden waar wij als afdeling Huisvesting voor staan zie ik terug op elke locatie. Ja, daar ben ik trots op!”

referentieprojecten

service & contact

Kunnen we u verder helpen?

Een succesvolle dag sluit je af met veel groene vinkjes op je ‘to do list’. Blijf dus niet zitten met onbeantwoorde vragen of ingeslikte meningen. Wij bieden u nu een luisterend oor. Onze mensen zetten zich 100% in om u snel verder te helpen. Wij zijn telefonisch van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op 088 - 45 55 120 en via mail op info@trots.nl